Onze concerten

 

Het koor bestaat momenteel uit 53 leden en staat sinds 2017 onder leiding van Justina Oosters. Het repertoire bestaat uit klassieke werken, oratoria, missen en liederen.

Het Purmerends Gemengd Koor is op 30 april 1942 opgericht onder de naam Oratorium Vereeniging Purmerend en startte met 73 leden. Theo Ettema was de eerste dirigent, later opgevolgd door Hans Broekman. Op 3 juli 1964 veranderde de naam in Purmerends Gemengd Koor (PGK).

Vanaf januari 1965 had Johan van de Camp de leiding van het koor; bij zijn overlijden in 2012 was hij 47 jaar dirigent van het Purmerends Gemengd Koor. Van 2012 tot 2017 kwam het PGK onder muzikale leiding van Otto de Jong.

Pianist Eric Noya
Tot de komst van Eric Noya hebben de dirigenten zelf de piano bespeeld tijdens de repetities. Met een tussenpauze, waar Emma Ulrich de begeleiding verzorgde vanaf 1988, was Eric sinds 1993 weer de vaste pianist. Hij begeleidde het koor ook bij kleine concerten.
Het PGK is diep geraakt door zijn plotselinge overlijden op 18 april 2019. Vanaf 1986 was hij aan ons koor verbonden en heeft met ons prachtige werken tot stand horen komen onder diverse dirigenten.

Met professionele orkesten en solisten zijn in de 20e eeuw verschillende oratoria uitgevoerd, waaronder de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, Die Schöpfung van Joseph Haydn, Requiem van Verdi, maar ook het Requiem van Mozart, Elias van Mendelssohn- Bartholdy en The Messiah van Händel.

In 1997 was er een uitwisselingsconcert met de leden van het conservatorium in Pilzen, Tsjechië. Met begeleiding van het orkest van het conservatorium en Tsjechische solisten zongen wij Die Schöpfung van Joseph Haydn. Een paar weken later werd dit werk met dezelfde begeleiding en solisten uitgevoerd in Purmerend. Bij ons 70-jarig jubileum in 2012 hebben wij de The Messiah opnieuw uitgevoerd. In 2002, toen het koor 60 jaar bestond, werd dit eerst in het voorjaar ingeluid met een gospelconcert met medewerking van de Carmenian Gospel Singers en in december gevolgd door de uitvoering van de Messiah van Händel.

In 2017 bestond het koor 75 jaar en deze verjaardag is groots gevierd met een uitvoering met het Pop-Musicalkoor olv Patrice van Opstal en met de Classic Frogs olv Lorenzo Papolo, met als soliste de sopraan Esther Rinsma en aan de piano Ramon van Engelenhoven en Eric Noya. Op 12 november is Die Schöpfung van Joseph Haydn uitgevoerd met als solisten Ingrid Nugteren, Eyjólfur Eyjólfsson en Philip Barkhudaroen met The New Symphonics  o.l.v. Frank Rutgers.

Grote en kleine concerten
Naast grote concerten geven wij kleine concerten zoals kerst- en operaconcerten. Vele solisten van naam hebben met het Purmerends Gemengd koor opgetreden, zoals in 2014 Charlotte Margioni en Jon Thorsteinsson en hun leerlingen Florieke Beelen, Maurice Rommers, Carolien van Iersel, Elvire Beekhuizen, Nicky de Bie en Elea Bekkers.
Ook Marina Besselink, Gerben Houba, Bas Kuijlenburg, Marianne Selleger, Bert Simhoffer, Francis van Broekhuizen, Willem de Vries, Caroline Stam, José Scholte, Esther Rinsma, Robbert Overpelt, Hans de Vries en Pierre Mak treden als solisten op.

Muzikale begeleiding werd verzorgd door onder meer Eric Noya (piano), Frank Rutgers (cello), Gerard Leegwater (klavecimbel), Kirsten Gramlich (orgel), Arjen Leistra (harmonium) en het Regionaal Jeugdorkest Artiance.

Onze concerten houden wij in de regel in Purmerend: theater De Purmaryn, de Taborkerk of de St. Nicolaaskerk.